Brukselki to niezmiernie zdrowe warzywo, które od dziecka należało do moich ulubionych. To właśnie te małe kapustki z uporem wyławiałam ukradkiem z zupy, którą gotowała mama czy babcia. Miłość do brukselek pozostała mi do dziś. Pieczone kapustki w chrupiącej panierce na bazie pistacji, płatków owsianych, miodu i octu balsamicznego podbiły moje serce. Wypróbujcie ten przepis- być może przekonacie nim do jedzenia tego warzywa swoje pociechy, które za nimi nie przepadają. Panierka jest wyjątkowo apetyczna i może stanowić "przynętę" dla dzieciaków ;) .
Brukselki pieczone w chrupiącej miodowo-balsamicznej panierce
Składniki:
·
1 kg brukselek
·
2 łyżki cukru
·
1 łyżka miodu- u mnie malinowy
·
łyżeczka soli
·
pół łyżeczki pieprzu
·
3 łyżki octu balsamicznego
·
6-7 łyżek
oleju rzepakowego
Ponadto:
·
pół szklanki płatków owsianych
·
2 garście posiekanych pistacji
·
skórka z cytryny
Brukselki nacinamy od strony głąbu na
krzyż. 2 łyżki cukru zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy, żeby się rozpuścił.
Dolewamy zimną wodę i zalewamy nią przygotowane brukselki. Odstawiamy na 2
godziny. Następnie przepłukujemy zimną wodą na sicie i odstawiamy do
odsączenia. Następnie odcinamy
zdrewniałe części brukselek i pozbawiamy je ewentualnych brzydkich zewnętrznych
liści.
Marynata- miód rozrabiamy z octem
balsamicznym, dodajemy sól i pieprze i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając
dodajemy olej. Tak przygotowaną marynatą zalewamy brukselki i dokładnie
mieszamy. Dodajemy składniki suche- płatki owsiane, posiekane pistacje i skórkę
otartą z cytryny. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę piekarnikową
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 200-220 stopni.
Smacznego!
fajny pomysł na brukselkę ;)
OdpowiedzUsuń:) bardzo dobrze smakuje
UsuńUwielbiam brukselkę i jest to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Ten przepis bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń