Herbatniki kokosowe
·
1 i 3/4 szklanki mąki + trochę do podsypywania w
trakcie wyrabiania i wałkowania
·
200 g wiórków kokosowych
·
200 g zimnego masła
·
niepełna szklanka cukru pudru
·
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
·
suszone morele i żurawina
Do
przesianej mąki dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy masło i śmietanę. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na
minimum jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe
ciasteczka. Połowę ciasteczek pieczemy bez żadnych dodatków. Do drugiej części
dodajemy suszone morele i żurawiną- owoce kroimy na drobne kawałki i delikatnie
wciskamy w ciasteczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczemy
ok. 12-16 minut (w zależności od grubości i wielkości ciasteczek) na złoty kolor, termoobieg 180 stopni. Studzimy.
Przechowujemy w blaszanej puszce.
Ten motylek - przeuroczy. Cóż mam powiedzieć - uwielbiam kokosowe smaki. Dla mnie bomba! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Usuń