Szybkie ciasto migdałowe z truskawkami i rabarbarem
Składniki:- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 150g miękkiego masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki truskawkowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- rabarbar- 2-3 laski
- truskawki - ok. 300 g
Masło ucieramy
z cukrem na puszysto. Następnie dodajemy naprzemiennie jajka i mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i migdałami. Do ciasta dodajemy maślankę. Krótko miksujemy.
Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką 24 x 24 cm
lub tortownica średnica 25 cm. Na cieście układamy kawałki rabarbaru i połówki
truskawek. Pieczemy ok 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego
patyczka. Ciasto studzimy.
Masa do przełożenia:
- 200 g masła
- 3 łyżki marmolady truskawkowej lub powideł śliwkowych
- szklanka cukru pudru
Masło z marmoladą rozpuszczamy na małym
ogniu. Przelewamy do szklanej miski i pozostawiamy na 5 minut do
wystygnięcia. Dodajemy cukier puder i
ucieramy na gładką masę. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Pyszotka! Poproszę kawałek na wynos. Wygląda idealnie. Musi być smaczne bardzo. Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuń