Lody truskawkowe - bez nabiału
Składniki:
Żółtka
ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną na
puszystą masę. Zalewamy zagotowanym mleczkiem kokosowym i dalej ubijamy, aż
powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie
ślad.
Czekamy, aż krem wystygnie. Miksujemy truskawki.
Przestudzony krem łączymy ze
zmiksowanymi truskawkami.
Masę truskawkową mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, masę wkładamy od razu do
zamrażalnika, ale co pół godziny musimy lody przemieszać, żeby nie powstały
kryształki - i tak do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego!
Na mleczku kokosowym - bomba. Strzał w dziesiątkę. A jakie pyszne połączenie smakowe. No i bez mleka czy śmietanki ;) Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuń