Pulpety z piekarnika w pomidorowym sosie sprawdzą się jako pyszny obiad dla najmłodszych.
Pulpety z piekarnika w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego- z łopatki wieprzowej
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- cebula lub szczypiorek
- 2 młode marchewki
- olej rzepakowy
Sos:
- 700 g pasty pomidorowej
- łyżeczka brązowego cukru
- cebula
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka cukru
- sól
- pieprz
- ewentualnie suszone oregano i bazylia
- olej rzepakowy
- woda
Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy
na tarce o dużych oczkach- warzywa smażymy na złoto na odrobinie oleju. Do
zmielonego mięsa dodajemy kaszę, złotą cebulkę, jajka, sól, pieprz - i jeśli
zamiast cebuli wolimy szczypiorek- w tym momencie dodajemy drobno posiekany
szczypiorek. Mięsną masę dobrze wyrabiamy dłonią i formujemy nieduże pulpeciki.
Układamy je na blasze piekarnikowej wyłożonej folią aluminiową skropioną
olejem. Uformowane pulpety skrapiamy delikatnie olejem - najlepiej posmarować
olejem za pomocą pędzelka- i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut, temp. 200
stopni.
Sos- w garnku na dobrze rozgrzanym oleju
smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodając pod koniec łyżeczkę brązowego cukru. Kiedy cukier
skarmelizuje, dodajemy pastę pomidorową. Całość chwilkę gotujemy. Gęstość sosu
kontrolujemy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, cukrem i ewentualnie suszonymi ziołami. Upieczone
pulpety przekładamy do sosu i chwilkę gotujemy. Gorące możemy przełożyć do
słoików i zawekować. Smacznego!
Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym. Zresztą kto ich nie lubi. Wspaniałe :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń