Wytrawna tarta serowa doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, jak też jako dodatek do mięs czy zup. Bogata w nabiał będzie smakowitą propozycją dla naszych dzieciaków. Polecam ;) .
Wytrawny serownik
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Mąki
łączymy z solą, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy olej, jajko i zimną wodę.
Zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepiamy
formę na tartę (średnica 24 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 15 -
20 minut, temp. 180 stopni.
Farsz:
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g żółtego sera
- 1 duża cebula
- łyżka masła klarowanego
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na
maśle klarowanym. Twaróg, jajka, mąki
oraz sól i gałkę blendujemy na gładką masę. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz
żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.
Masę przekładamy na podpieczony spód. Całość zapiekamy ok. 30 minut.
Smacznego!
Takiego jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem tego smaku :) Piękny :) Naprawdę super. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń