Ćapati z masłem anchois i smażonymi pieczarkami
Ćapati - idnyjskie chlebki z patelni
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju spod anchois - czyli cały z jednej 50 g puszki
- niepełne 1/2 szklanki ciepłej wody
- sól
- pęczek koperku
Do mąki dodajemy drobno posiekany koperek, 1/4 łyżeczki soli
oraz olej spod anchois. Dodajemy stopniowo wodę- zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy
pod przykryciem na pół godziny. Dzielimy na 4 części. Wałkujemy i smażymy z obu
stron na dobrze rozgrzanej patelni. Podajemy z masłem anchois i pieczarkami
Masło anchois
- 200 g miękkiego masła
- puszka filetów anchois - 50 g
Masło ucieramy w moździerzu z drobno posiekanymi filetami anchois. Przekładamy
do foli spożywczej nadając kształt cygara i wstawiamy do lodówki, żeby masło
stężało.
Smażone pieczarki ze szczypiorkiem
- ok. 600 g pieczarek
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Oczyszczone pieczarki kroimy w talarki. Na
patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty
kolor. Pod koniec dodajemy posiekany szczypior i jeszcze chwilę smażymy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy świeżym szczypiorkiem.Smacznego!
Ale cudowny przepis. Aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńZapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/
Jakie to musi być dobre. Zupełnie mi nieznana nazwa, ale za to smaki totalnie do mnie przemawiają. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń