Kruche ciasto z porzeczkami
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 750g czarnych porzeczek
- 1 łyżka mąki pszennej
- łyżka bułki tartej
Kruszonka:
- 150 g zimnego masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru waniliowego
Ciasto i kruszonkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Ciasto: mąkę
łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy do
uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka i śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto.
Owinięte w folię spożywczą chowamy do lodówki.
Kruszonka: z masła, mąki i cukru szybko zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
Blachę
o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Schłodzone ciasto
wałkujemy na kształt formy- wylepiamy nim dno i boki formy. Owoce obtaczamy w
mące i wykładamy na ciasto. Posypujemy bułką tartą. Kruszonkę rozsypujemy po owocach. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.
Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Moja mama robi podobne, tyle, że z bezą na wierzchu. Boróweczki - mmm - super smaczek :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń