Drożdżowe bułeczki z porzeczkami i wiśniami z orzechową kruszonką
Składniki na
ok. 16 bułeczek
- 150 g masła
- 4,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na rozczyn
- 1 szklanka cukru + 1 łyżka na rozczyn
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 g świeżych drożdży
Drożdże
kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru, czekamy aż drożdże zaczną się topić.
Dorzucamy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Za pomocą miotełki dokładnie mieszamy,
uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
W dużej
misce mieszamy mąkę, cukry, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajka i żółtka oraz
stopione i nieco przestudzone masło. Całość dobrze wyrabiamy do momentu, aż
ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcie- ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto
wyrośnie, odrywamy część ciasta, spłaszczamy i wypełniamy owocami - dajemy
pełną łyżkę, nie oszczędzamy.
- ok. 500 g porzeczek czarnych
- ok. 500 g wypestkowanych wiśni
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Bułeczki mogą mieć kształt prostokątny, lub okrągły. Bułeczki
układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawiamy w ciepłym
miejscu pod przykryciem na 20 minut.
Kruszonka:
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki
- ok. 1/3 szklanki cukru
- 50 g zimnego masła
Z mąki, orzechów, cukru i masła opuszkami palców
zarabiamy kruszonkę. Bułeczki smarujemy odrobiną mleka. Wierzch posypujemy
orzechową kruszonką.
Pieczemy ok.
20-25 minut w temp. 170 stopni, termoobieg.
Lukier:
- 2 łyżki mleka w proszku
- ok. 2-3 łyżki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki ucieramy na gęsty lukier.
Smarujemy nim ciepłe bułeczki.
Fajne bułeczki, super przekąska, chętnie je upiekę!
OdpowiedzUsuńDzięki 😊
Usuń