Pierogi ruskie z fetą
Składniki:
Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy
jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20
minut.
Farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 270 g sera feta
- 770 g ugotowanych ziemniaków
- 2 duże czerwone cebule
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Cebulę
drobno siekamy i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym. Ugotowane
ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy twaróg(przeciśnięty przez praskę) i ser
feta, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy na jednolity farsz.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki,
nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od
momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy aż
mięso się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor.
Doprawiamy solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz