niedziela, 24 lipca 2016

Pierogi ruskie z fetą



 Pierogi ruskie z fetą



 Składniki:

  •  500 g mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.


Farsz:
  •  500 g twarogu półtłustego
  • 270 g sera feta
  • 770 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 duże czerwone cebule
  •   sól
  •   pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy twaróg(przeciśnięty przez praskę) i ser feta, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy na jednolity farsz.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki, nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką.  Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy aż mięso się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą.  Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)