Wytrawne ciasteczka na bazie mega chrupiącego ciasta filo, po brzegi wypełnione pysznym farszem to doskonały wakacyjny posiłek. Farsz kryje w sobie całe bogactwo smaków- migdały, oliwki, kapary, anchois, a w harmonijną całość łączy je kremowy serek naturalny. Kropką nad i jest sos wiśniowy, który idealnie uzupełnia całe danie. Zapraszam!
Ciasteczka filo serowo-oliwkowe z anchois z
sosem wiśniowym
Składniki na
ok. 9 ciasteczek:
- świeże ciasto filo - ok. 6 arkuszy - 250 g
- 150 g roztopionego masła
Farsz :
- słoik czarnych oliwek -155 g po odsączeniu
- 2 fileciki anchois
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 60 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
- 50 g żółtego sera wędzonego
- łyżeczka kaparów
- opakowanie serka kremowego naturalnego Apetina - 125 g
Oliwki, kapary, anchois i migdały drobno siekamy. Przekładamy do moździerza, dodajemy starty żółty ser, serek Arla Apetina naturalny i olej i ucieramy na pastę.
Foremkę na muffiny smarujemy masłem. Bierzemy arkusz ciasta, wycinamy z niego kwadraty takiej wielkości, by łatwo wypełniły zagłębienia w formie na muffiny, a po wypełnieniu nadzieniem część ciasta wystawała z foremki. Kwadrat ciasta układamy w zagłębieniu na muffinę i dokładnie smarujemy masłem. Bierzemy kolejny kwadrat i układamy na poprzednim tak, aby rogi kwadratów zaczęły tworzyć gwiazdę. Ponownie smarujemy masłem i w ten sam sposób to samo zagłębienie na muffinę wypełniamy jeszcze 2-3 warstwami ciasta, za każdym razem smarując go obficie masłem. Wykładamy porcję farszu, lekko dociskamy. Farsz dokładnie zaklejamy wystającymi częściami ciasta. Wierzch smarujemy masłem. W ten sposób postępujemy z pozostałymi ciasteczkami.
Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni- na złoty kolor. Po wyjęciu pozostawiamy na chwilę w foremkach.
Sos: - szklanka wypestkowanych wiśni
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki zimnego masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka mąki
- rukola
Wiśnie zagotowujemy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy ocet, miód, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę całość redukujemy. Pod koniec dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody i cały czas mieszając jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy zimne masło i mieszamy, aż rozprowadzi się w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz