Muffiny marchewkowe z wiśniami i porzeczkami
Na ciasto (ok. 30 babeczek):
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki do obtoczenia owoców
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka czarnych porzeczek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki do obtoczenia owoców
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka czarnych porzeczek
- szklanka wypestkowanych wiśni
- 250 g startej na tarce o drobnych oczkach marchewki (waga po starciu)
- 250 g startej na tarce o drobnych oczkach marchewki (waga po starciu)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami.
Jajka, olej i cukier ucieramy na puszystą, gęstą masę.
Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec
dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Owoce obtaczamy w 2 łyżkach mąki i
dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciastem wypełniamy papilotki- prawie
do pełna, ciasto dużo nie urośnie. Wierzch posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki
- ok. 1/3 szklanki cukru
- 50 g zimnego masła
Z mąki, orzechów, cukru i masła opuszkami palców
zarabiamy kruszonkę.
Muffinki pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Wyglądają na bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń