Karkówka duszona w sosie paprykowym
Składniki:
- ok. 1,5-2 kg karkówki
- olej rzepakowy 10 łyżek
- łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- duży pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
- ok. 2 szklanki wody
- łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
Karkówkę porcjujemy na dość grube plastry.
Każdy solimy, pieprzymy. Papryki
mieszamy z olejem, taką marynatą polewamy każdy kawałek mięsa. Pozostawiamy w
lodówce do zamarynowania na całą noc. Każdy plaster mięsa razem z marynatą
obsmażamy na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka. Smak
z patelni wymywamy odrobiną wody i dodajemy do mięsa. Mięso zalewamy ok. 2
szklankami wody i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy
mąkę rozrobioną w zimnej wodzie i dość
grubo posiekany szczypiorek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz