Jaja sadzone na placku ziemniaczanym
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- duży pęczek szczypiorku
- łyżeczka soli
- pieprz
- 8 jajek
- olej rzepakowy do smażenia
- pęczek koperku
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy
nadmiar wody, dodajemy 2 jajka, 3 łyżki mąki, sól i pieprz. Dodajemy drobno
posiekany szczypiorek i całość dokładnie mieszamy. Ciasta ziemniaczanego starczy nam na 2 placki
o średnicy ok. 28 cm. Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy
porcję ciasta. Smażymy z jednej strony ok. 10 minut, przekładamy na drugą
stronę (najlepiej placek wyłożyć na duży talerz i potem zsunąć na patelnię), wybijamy
jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pod przykryciem ok. 12-15 minut już
na mniejszym ogniu - białko musi się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Pod
koniec, kiedy jajka się zetną możemy trochę zwiększyć płomień i przyrumienić
spód. Podajemy posypane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz