Dziś zapraszam na urodzinowy tort, którym rozpoczęliśmy dzisiejszy poranek. :) Solenizantce chyba przypadł do gustu. Ciasto i masy same w sobie nie są zbyt słodkie. Marchewkowo-orzechowe placki są lekkie, puszyste i wilgotne. Masa wiśniowa orzeźwiająca. Słodkie są za to polewa cukrowa z białej czekolady i ptasie mleczko, które posłużyło do dekoracji. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam.
Tort wiśniowo-śmietankowy z białą czekoladą
Na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 kg startej na tarce o drobnych oczkach marchewki - waga po starciu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2 tortownice o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem i
wysypujemy mąką
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy mielimy.
W misce łączymy składniki suche - mąkę, proszek do
pieczenia, sól oraz zmielone orzechy.
W drugiej misce ucieramy na jasnożółtą masę jaja, cukier i
cukier brązowy, pastę waniliową oraz olej. Stopniowo cały czas miksując, ale
już na mniejszych obrotach, dodajemy składniki sypkie. Kiedy uzyskamy jednolitą
masę, dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto rozlewamy po równo do dwóch przygotowanych tortownic.
Pieczemy ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w
foremkach na 15 minut. Następnie przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Po
wystudzeniu każdy placek przecinamy na 2 części.
Masa wiśniowa:
- 500 g wypestkowanych wiśni
- 250 g mascarpone
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 400 g miękkiego masła
Owoce, cukier, mascarpone i kaszę blendujemy na gładką
masę. Zagotowujemy cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu nie przerywając
mieszania do momentu uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo
dodając zimną masę.
Masa waniliowa:
Czekoladę topimy nad
gorącą kąpielą wodną. Do lekko
przestudzonej dodajemy 1 łyżkę serka w temp. pokojowej i dokładnie mieszamy.
Masę czekoladową dodajemy porcjami do serka cały czas miksując. Pod koniec
dodajemy pastę waniliową. Przed nałożeniem na tort masę dobrze schładzamy w
lodówce.
Składanie:
1 placek ciasta - połowa masy owocowej - 2
placek ciasta- masa mascarpone - 3
placek ciasta -reszta masy owocowej - 4 placek ciasta- wierzch i boki pokrywamy polewą.
Na polewę:
- 300 g białej czekolady
- 75 g masła
- 3 łyżki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Czekoladę siekamy, przekładamy do miski z
masłem i mlekiem. Topimy nad gorącą kąpielą wodną, do uzyskania jednolitej
masy. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy podgrzewając całość jeszcze
przez chwilę. Polewą pokrywamy wierzch i boki tortu. Zdobimy według uznania.
Propozycja dekoracji:
- pół opakowania ptasiego mleczka waniliowego
- pół opakowania ptasiego mleczka karmelowego
- 50 g gorzkiej czekolady na napis
- 2-3 kostki białej czekolady z wanilią do starcia na wierzch ciasta
- kilka wiśni w czekoladzie deserowej
- kilka chipsów czekoladowych
- biała pralinka
- kilka czereśni
Boki obkładamy ptasim mleczkiem - każdą
kostkę dzielimy wzdłuż na 3 części. Jeśli decydujemy się obłożyć boki ciasta
ptasim mleczkiem polecam zmniejszyć warstwę polewy czekoladowej- po prostu boki
obkładamy jak najcieńszą warstwą polewy- tylko tyle, aby móc do niej przykleić
ptasie mleczko. Gorzką czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Czekoladą
robimy napis przekładając ją do rożka wykonanego z papieru do pieczenia. Ze
świeżych czereśni, wiśni w czekoladzie, białej pralinki i czekoladowych chipsów układamy
dekorację. Tort podajemy lekko schłodzony. Najlepiej rozkroić go dopiero na
drugi dzień. Smacznego!
Mega wygląda :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :D
muuooaa.blogspot.com