Tarta kokosowa z poziomkami, malinami i porzeczkami
z kokosową bitą śmietaną
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto- mąkę łączymy z
cukrem, dodajemy zimne mało i siekamy. Dodajemy żółtko oraz lodowatą wodę
i szybko zarabiamy jednolite ciasto.
Wałkujemy na kształt formy na tartę (nieduża foremka o średnicy 22-24
cm, wysmarowana masłem wysypana mąką) Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy.
Zlepiamy ewentualne pęknięcia - ciasto jest dość kruche. Trzonkiem drewnianej
łyżki dociskamy rant ciasta do ścianek foremki. Spód dziurkujemy widelcem.
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanka cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
Owoce:
- czarne porzeczki
- poziomki
- maliny
Masło, cukier, wiórki kokosowe, mąkę i jajko ucieramy na
gładką masę. Wykładamy ją na przygotowany spód. W masę wciskami czarne
porzeczki, maliny i poziomki. Tartę pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni. Ciasto
możemy podawać zarówno lekko ciepłe jak i wystudzone.
Kokosowa bita śmietana:
- puszka - 400 ml - mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru
Puszkę
mleczka kokosowego dobrze chłodzimy- 1-2 dni w lodówce lub 0,5 - 1 godzina w
zamrażalniku. Puszkę otwieramy, zlewamy
wodę, a do wysokiego naczynia przekładamy samą gęstą kokosową śmietankę.
Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Tartę podajemy z kleksami
kokosowej bitej śmietany. Smacznego!
Kokosowa bita śmietana musiała być boska :)
OdpowiedzUsuńKokosowej bitej śmietany nie próbowałam - podobno jest ekstra. A poziomki i kokos to moje dwa ukochane smaki, których jeszcze niestety nie miałam okazji spróbować razem :( Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńKokosowa rozpusta, jestem w raju :)
OdpowiedzUsuń