Gulasz z karkówki z fasolką szparagową, kukurydzą i salami
- karkówka ok. 1,5 kg
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
ponadto:
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- ok. 400 g salami z dodatkiem papryki
- 2 cebule czerwone
- por
- ząbek czosnku
- kawałek selera korzeniowego
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek białych
- 250 g pieczarek brązowych
- 2 garście fasolki szparagowej zielonej
- 2 garście fasoli szparagowej żółtej
- 2 kolby kukurydzy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- ok. 3-4 szklanki wody
- duży pęczek koperku
Kukurydzę
gotujemy do miękkości i odcinamy ziarna.
Mięso kroimy
w kostkę, przekładamy do miski, posypujemy mąką, dodajemy trochę soli i
dokładnie mieszamy- mąką musi pokryć każdy kawałek mięsa.
W garnku na
dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora. Kiedy się
zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz drobno posiekany czosnek i chwilkę
karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso nabierze
złocistego koloru, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
W tym czasie
przygotowujemy warzywa i salami. Salami kroimy w kostkę i podsmażamy na
odrobinie oleju. Dodajemy do mięsa.
Paprykę, selera i marchewkę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki.. Warzywa po
kolei przesmażamy na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy kiełbaskę.
Dodajemy do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości -
ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy ugotowaną al dente fasolkę szparagową
żółtą i zieloną (możemy pokroić na mniejsze kawałki) oraz ziarna kukurydzy i jeszcze chwilkę gotujemy.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny gulasz. Mniam.. Karkówka w gulaszu to coś, co bardzo lubię. Mam ochotę na taką miseczkę. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuń