Tort sernikowo-czereśniowy
- 350 g miękkiego masła
- 350 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- 6 jaj
- łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowujemy
ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
oraz wiórkami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie
dodajemy suche składniki i jajka. Na koniec dodajemy pastę waniliową.
Gotowe
ciasto przelewamy po równo do 2
tortownic (średnica 26) i pieczemy
w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 30
minut. do tzw. suchego patyczka. Ciasto po delikatnym naciśnięciu powinno powrócić do
swojej formy. Po upieczeniu ciasta
zostawiamy na ok. 30 minut w tortownicach. Następnie delikatnie wyjmujemy i
pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasto możemy upiec dzień
wcześniej.
Masa serowa:
- 3 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
- 6 żółtek (jaja sparzamy wodę)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżka pasty waniliowej
- 500 g śmietany 36%
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- czereśnie - ok. 500 g
- 50 g wiórków kokosowych
Zmielony twaróg (zwłaszcza jeżeli weźmiemy taki gotowy
sernikowy z wiaderka) wykładamy na sito wyłożone gazą. Sito ustawiamy na misce
i wstawiamy do lodówki na co najmniej całą noc - a najlepiej na 24 h.
Przez ten pozbędziemy się z twarogu nadmiaru płynu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na
puszysto, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pastę
waniliową i ponownie mieszamy.
Żółtka ucieramy z cukrem i pastą waniliową nad gorącą
kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć. Do lekko
przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy żółtkowej i dokładnie mieszamy.
Taką mieszaninę przelewamy do pozostałej masy żółtkowej i dokładnie miksujemy.
Masę serową porcjami dodajemy do masy jajecznej i dokładnie
mieszamy.
Z obu placków ciasta zdejmujemy wierzchnią skórkę - jeśli tego nie
zrobimy ciasto będzie brzydko wyglądało. Na jeden placek wykładamy większą część
wypestkowanych czereśni. Na owoce wykładamy ok. 3/4 masy serowej. Wykładamy
pozostałe czereśnie i przykrywamy drugim plackiem. Pozostałą masą pokrywamy
cienką warstwą wierzch i boki ciasta. Boki obkładamy wiórkami kokosowymi. Tort wstawiamy do lodówki
Masa do dekoracji:
- 500 g mascarpone
- 250 g serka śmietankowego lekko solonego
- ok. 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- sok z 1 cytryny
- zbożowe kuleczki truskawkowe
Mascarpone, serek, sok z cytryny, cukier
puder i mleko w proszku miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa
cukierniczego. Masą z serka mascarpone
dekorujemy wierzch ciasta. Dolną krawędź ciasta również dekorujemy masą.
Wierzch zdobimy różowymi kuleczkami zbożowymi. Smacznego!
Bardzo okazały torcik, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, leciutki i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuń