Pyszna i prosta zupa krem z pieczarek. Doprawiona gałką i octem balsamicznym. Podana z moim ulubionym pistacjowym pesto. Idealna na nieco chłodniejsze wakacyjne dni. :)
Zupa krem z pieczarek
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- ok. 1 l wody - jeśli lubicie rzadsze kremy, dolejcie więcej wody
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pesto pistacjowo-pietruszkowe
- natka pietruszki
- 2 duże łyżki masła klarowanego
W
dużym garnku na maśle klarowanym obsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i
pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
pieczarki. Całość chwilę obsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do
miękkości. Całość blendujemy na gładki krem. Śmietanę hartujemy odrobiną zupy i
dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
gałką muszkatołową i octem balsamicznym. Podajemy z kleksem pistacjowego pesto
i świeżą pietruszką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz