sobota, 9 lipca 2016

Zupa krem z pieczarek


Pyszna i prosta zupa krem z pieczarek. Doprawiona gałką i octem balsamicznym. Podana z moim ulubionym pistacjowym pesto. Idealna na nieco chłodniejsze wakacyjne dni. :)

 Zupa krem z pieczarek



Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  •  ok. 1 l wody - jeśli lubicie rzadsze kremy, dolejcie więcej wody
  •   1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  •   sól
  • pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  •    pesto pistacjowo-pietruszkowe
  •    natka pietruszki
  •  2 duże łyżki masła klarowanego

W dużym garnku na maśle klarowanym obsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Całość chwilę obsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Całość blendujemy na gładki krem. Śmietanę hartujemy odrobiną zupy i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i octem balsamicznym. Podajemy z kleksem pistacjowego pesto i świeżą pietruszką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)