Kruche rożki z serem i czereśniami
Składniki ok. 21 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypywania
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 250 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 250 g zimnego masła
- 1,5 szklanki cukru drobnego
- 500 g sera twarogowego śmietankowego zmielonego
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masy kajmakowej
- łyżka mleka w proszku
- wypestkowane czereśnie po 2-3 sztuki na rożek
lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Mąki
( pszenna tortowa i krupczatka wymieszane ze szczyptą soli) siekamy z zimnym
masłem. Drożdże kruszymy, dodajemy śmietanę w temp. pokojowej i 2 łyżki cukru-
dokładnie mieszamy. Całość dodajemy do mąki z masłem, dodajemy resztę cukru i
wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i chowamy na ok. 30 minut do
lodówki.
Ser
ucieramy z cukrem, masą kajmakową i mlekiem w proszku na gładką masę.
Ciasto
dzielimy na mniejsze części. Każdą cienko wałkujemy i wycinamy kwadraty ok. 6
na 6 cm. Na każdym kwadracie wykładamy łyżkę sera i owoce. Składamy po
przekątnej i dokładnie zlepiamy brzegi - ładny rant uzyskamy dociskając brzegi rożków widelcem uprzednio oprószonym mąką. Rożki układamy na blasze piekarnikowej
wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody
jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 160 stopni. Ciepłe rożki
smarujemy cytrynowym lukrem. Smacznego!
Mój mąż byłby zachwycony! :) Super :)
OdpowiedzUsuńAle super te rożki, musze zrobić takie. Połączenie sera i czereśni genialne.
OdpowiedzUsuń