Jak już wiecie (pisałam o tym we wcześniejszym poście) trzecie urodziny obchodzi Akademia Kulinarna Whirlpool - jeśli
chcecie poczytać o niej troszkę więcej, zapraszam na strony http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ i http://www.marcoghia.pl/ . Akademii życzę kolejnych wspaniałych jubileuszy, mnóstwa nowych
kursantów, kulinarnych sukcesów i inspiracji w tworzeniu nowych potraw. Mam nadzieję, że ja również będę miała kiedyś przyjemność uczestniczyć w jednym z organizowanych przez Akademię eventów kulinarnych. Tymczasem dla całej Załogi Akademii przygotowałam propozycję uroczystego obiadu. Kuchnia fusion z nutką smaków lata. Zapraszam ;) .
Kacze piersi z sosem z czarnej porzeczki i sałatką z kaszy kuskus
Składniki:
- 2 kacze piersi
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa- duża szczypta
Sos:
- 400 g czarnej porzeczki
- 2 łyżki zimnego masła
- sól
- pieprz
- łyżka miodu gryczanego
- cebula
- łyżka octu balsamicznego
Kuskus:
- szklanka kaszy kuskus
- szklanka wrzątku
- sól
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 czubate łyżki pistacjowego pesto
- 4 suszone pomidory z oleju
- 2 ogórki małosolne
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- duża garść orzeszków ziemnych
Skórkę na kaczych piersiach nacinamy nożem
tworząc kratkę. Na patelni podgrzewamy sól, do ciepłej soli dodajemy pieprz i
gałkę. Przyprawami nacieramy mięso kaczki i pozostawiamy na pół godziny do
zamarynowania. Po tym czasie piersi układamy skórką do dołu na dopiero co
rozgrzewającą się patelnię. Musimy wytopić ze skórki cały tłuszcz, a sama
skórka musi być złocista i chrupiąca. Wówczas przekładamy piersi na drugą
stronę i smażymy na złoty kolor ok. 3
minuty. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórką do góry, polewamy
odrobiną wytopionego tłuszczu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190
stopni termoobieg na ok. 12-15 minut.
Sos- na wytopionym ze skórki
kaczym tłuszcz złocimy drobno posiekaną
cebulę. Dodajemy porzeczki i dusimy aż owoce puszczą sok, a następnie całość
lekko się zredukuje. Sos blendujemy. Doprawiamy miodem, octem, solą i pieprzem.
Na sam koniec dodajemy 2 łyżki zimnego masła, które nada naszemu sosowi
aksamitną konsystencję.
Kuskus zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na
chwilę pod przykryciem. Po tym czasie kuskus delikatnie spulchniamy widelcem,
dodajemy pokrojone w drobną koskę ogórki oraz suszone pomidory. Dodajemy pesto,
olej z pestek dyni, drobno posiekane koperek i natkę pietruszki oraz lekko
posiekane orzeszki ziemne. Doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy porcję sałatki z kaszy kuskus, pierś z kaczki przeciętą pod kątem na pół i porzeczkowy sos.
A wszystkich zapraszam po inspiracje kulinarne na strony http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ .
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
Usuń