Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 14 czerwca 2014

Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

Przygotowanie pysznej, soczystej szynki idealnej na kanapki wcale nie jest trudne. Dziś przepis na domową wędlinę z delikatną nutą rozmarynu. Szynkę należy kroić dopiero na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo dobrze komponuje się z domowymi ogórkami małosolnymi.

Do przygotowania szynki użyłam zdrowego oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. 

 Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

 Składniki:

-szynka wieprzowa
·         sól peklowa 50 g
·         2 goździki
·         4 liście laurowe
·         8 ziaren pieprzu
·         4 ziarna ziela angielskiego
·         łyżeczka cukru
·         1 ząbek czosnku
·         1-1,5 l przegotowanej wody
·         7-8 gałązek świeżego rozmarynu do marynaty + kilka gałązek do pieczenia
·         olej rzepakowy do skropienia 5-6 łyżek

W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek  oraz cukier. Dodajemy przesiekane igiełki świeżego rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy. 

Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki.  Po tym czasie szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego rozmarynu.  


 Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg na każdy kilogram mięsa jedną godzinę. Szynkę najlepiej kroić  w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie smakuje z małosolnym ogórkiem. 








Domowe ogórki małosolne

Składniki:
·         2 kg ogórków gruntowych (najlepsze małe)
·         świeży chrzan - 5 cm
·         duży pęczek kopru z nasionami
·         2 ząbki czosnku
·         3 łyżki gruboziarnistej soli
·         ok. 3 litórw letniej wody

Na dnie glinianego naczynia układamy połowę  kopru. Na koprze układamy ogórki. Chrzan kroimy w paski, czosnek rozgniatamy (aby popękała skórka) i przekładamy do ogórków. Na wierzchu układamy pozostały koper. Ogórki zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą. Naczynie przykrywamy glinianą pokrywką. Odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni. Ogórki gotowe. Smacznego! 



2 komentarze: