Przepisy opublikowane na blogu w dniach od 15 maja do 15 czerwca biorą udział w zabawie „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO” w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”, której celem było podniesienie świadomości konsumentów
na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia
w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Mam nadzieję, że moje przepisy choć trochę przekonały Was do tego, że warto sięgać po naszą zdrową oliwę północy :) .
Zapraszam!
Leniwie słodkie placki z młodych ziemniaków na oleju rzepakowym z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią
Składniki na ok 40 małych placuszków:
·
500 g ugotowanych młodych ziemniaków
·
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
·
1/4 szklanki mąki pszennej
·
2 jajka
·
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
·
2 łyżki miodu akacjowego
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
200 ml jogurtu naturalnego
·
2 łyżki oleju rzepakowego
·
szczypta soli
·
olej rzepakowy do smażenia
Sos
arbuzowo-imbirowy z olejem rzepakowym
·
300 g arbuza (waga po usunięciu skóry i pestek)
·
pół łyżeczki świeżo startego imbiru
·
20 g imbiru kandyzowanego
·
kilka listków świeżej bazylii
·
duża łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
·
łyżka miodu akacjowego
·
szczypta soli
·
łyżeczka mąki ziemniaczanej
·
2-3 łyżki zimnej wody
· 3 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki gotujemy, studzimy i obieramy.
Przepuszczamy przez praskę, aby uzyskać gładkie puree. Dodajemy mąki, cukier,
miód, jajka, olej, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz jogurt. Całość
dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na dobrze rozgrzanym oleju
rzepakowym smażymy placuszki. Przekładamy je na ręcznik papierowy, żeby usunąć
nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem arbuzowo-imbirowym
Sos
arbuzowo-imbirowy z olejem rzepakowym
Arbuza, olej rzepakowy i świeży imbir
blendujemy na gładką masę. Przelewamy ją do garnka. Doprawiamy cukrem
waniliowym i miodem. Dodajemy kwaśną śmietaną, szczyptę soli. Całość
zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do masy
arbuzowej. Masę, cały czas mieszając, chwilę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Do sosu dodajemy bardzo drobno posiekaną bazylię oraz posiekany kandyzowanym
imbir. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz