Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 6 października 2013

Buraczkowy sernik

Zapraszam na niedzielne ciacho! Pogoda dziś dopisuje, więc zajadamy w ogrodzie... sernik z masą na bazie buraczków. Pyszny, dekoracyjny i kolorowy deser.
Buraczkowy sernik


Składniki:
Na ciasto
·         300 g mąki pszennej
·         1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
·         150 g cukru
·         1 jajko
·         130 g miękkiego masła
·         łyżeczka kawy rozpuszczalnej
·         2 łyżki kakao

Masło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masła z cukrem stopniowo dodajemy składniki suche oraz jajko.
Ciastem wylepiamy tortownicę - średnica 26 cm- wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min.
Masa serowo-buraczana:
·         500 g zmielonego twarogu
·         200 g miękkiego masła
·         4 jajka
·         250-300 g cukru pudru
·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1,5 łyżki mąki pszennej
·         300 g puree z buraków (buraki gotujemy do miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy)
·         szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, ekstrakt waniliowy. Stopniowo, cały czas miksując  dodajemy ser, żółtka i puree z buraków. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Smacznego!


3 komentarze:

  1. cudny kolor buraczkowy:D i pomyśleć że to wszystko naturalne:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę sobie wyobrazić jego smaku. Intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jak sernik, w tle wyczuwalna jest nutka buraczana, ale mniej wyczuleni nawet jej nie zauważą.

      Usuń