Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 6 marca 2015

Wilgotna babka pomarańczowa z chleba tostowego - na (wielkanocne) święta

 Zaskakująca swoim składem i   ujmująca prostotą przygotowania- taka właśnie jest pomarańczowa babka przygotowana na bazie... chleba tostowego. Ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i - niczym brownie- bardzo wilgotne. Gwarantuję, że nikt nie odgadnie, jaki składnik odgrywa w tej babce kluczową rolę. Zwieńczona pomarańczowo-chałwową polewą będzie eleganckim deserem na świątecznym stole. Polecam!

 Wilgotna babka pomarańczowa z chleba tostowego


Składniki:
- 500 g chleba tostowego dobrej jakości
- 200 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 300 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 budyń śmietankowy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Polewa:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 65 g chałwy waniliowej
Do dekoracji- suszona żurawina



Chleb kruszymy i blendujemy w malakserze razem z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy na gładkie ciasto. Przelewamy do formy 31 x 11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i pieczemy 75 mminut. Ciasto będzie gotowe, kiedy na wierzchu ładnie popęka i zrobi się chrupiąca, złocista skorupka. W środku pozostanie wilgotne niczym brownie.
Wystudzone ciasto możemy posypać tylko cukrem pudrem, lub w świątecznej wersji smarujemy polewą (chałwę ucieramy stopniowo dodając sok z pomarańczy) i zdobimy suszoną żurawiną. Smacznego!
 






1 komentarz:

  1. fajny przepis i jak musiało w domu pachnieć;
    zapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń