Sernik na chlebie z różową rosą

Na spód:
· 150 g
miękkiego masła
·
10 kromek maślanego chleba tostowego
·
1/2 szklanki
cukru
· kilka łyżek
marmolady truskawkowej
Chleb
blendujemy z masłem i cukrem na masę przypominającą konsystencją mokry piasek.
Ciastem wylepiamy tortownicę (średnica 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką). Spód smarujemy marmoladą.

Masa serowa:
· 1 kg sera trzykrotnie mielonego
· 1,5 szklanki cukru
· 2 łyżki cukru
waniliowego
· 1 budyń
śmietankowy
·
1 łyżka mąki
pszennej
· 1 łyżka mąki
ziemniaczanej
· 2 jajka
· 3 żółtka
· 100 g
miękkiego masła
· szklanka
zagęszczonego mleka niesłodzonego
·
300 g mrożonych
borówek
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy
ser, budyń w proszku, mąki, jajka, żółtka i mleko
zagęszczone. Do masy dodajemy owoce i
delikatnie mieszamy. Wylewamy na chlebowy spód. Pieczemy 70 minut w temp. 180 stopni.
Różowa pianka:
·
5 białek
·
kisiel
malinowy (58 g)
·
1/2 szklanki
drobnego cukru
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec
dodając kisiel i cukier. Piankę wykładamy na ciasto (dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego). Całość wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 210
stopni i i pieczmy ok. 15 minut.Sernik podajemy dobrze schłodzony- najlepszy jest na drugi dzień, choć ja swój rozkroiłam 3 godziny po wyjęciu z piekarnika i również był pyszny. Smacznego!

wygląda mistrzowsko
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń