czwartek, 25 czerwca 2015

Warzywna tarta na spodzie z ryżowych wafli z nutą sezamu - fit obiad w pół godziny



 Zapraszam na pyszną letnią tartę z bogactwem warzyw. Przygotowana na spodzie z ryżowych wafli z nutą sezamu. Ryżowo-waflowy akcent znajdziemy również w kruszonce wieńczącej całą potrawę. Wafle połączone z wędzonym twarogiem po zapieczeniu stają się bardzo chrupiące i zdecydowanie wzbogacają całą teksturę dania. Tarta nie dość, że kolorowa i pięknie prezentuje się na talerzu, to jeszcze zdrowa i błyskawiczna w przygotowaniu. Polecam!

 Warzywna tarta na spodzie z ryżowych wafli z nutą sezamu  - fit obiad w pół godziny 

Składniki na spód (forma na tartę 28 x 20 cm)
·        opakowanie  wafli ryżowych Kupiec z sezamem
·         125 g serka kremowego naturalnego
·         szczypta soli
·         łyżka octu balsamicznego
Farsz:
·         1 średni bakłażan
·         1 średnia cukinia
·         1 średnia marchewka
·         ok.80 g  twarogu wędzonego
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy
·         3 łyżki ajvaru
·         garść czarnych oliwek

Wafle kruszymy (odkładamy ok. 3 wafle- przydadzą się nam później)  i łączymy z serkiem, solą i octem balsamicznym do uzyskania w miarę jednolitej masy. Masą wylepiamy foremkę na tartę.  Spód waflowy smarujemy ajvarem.
Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie talarki. Marchewkę kroimy w podłużne cienkie paski- najlepiej obieraczką do jarzyn.
Na cieście z wafli ryżowych układamy naprzemiennie plastry cukinii i bakłażana. Pomiędzy wplatamy wstążki marchewki i oliwki. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Ser wędzony kruszymy i łączymy z pokruszonymi wcześniej odłożonymi 3 waflami. Taką kruszonką posypujemy wierzch naszej tarty.  Całość skrapiamy odrobiną oleju. Tartę pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni termoobieg. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca. Smacznego :) .







Gotuj w zdrowym stylu

2 komentarze: