Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 29 sierpnia 2015

Carrot spice latte czyli deser kawowo-marchewkowy w wersji light- zdrowa słodycz na piknik i jesienne spacery

O pumpkin spice latte zapewne już słyszeliście. A co powiecie na pyszny, rozgrzewający napój kawowy na bazie... marchewki? Powiem Wam w sekrecie, że to prawdziwa bomba smakowa. Taka kawa doskonale zastąpi ciężkostrawne desery. Napój jest niezwykle aromatyczny od przypraw korzennych, z wyważoną słodyczą pochodzącą od marchewek i miodu, z kokosową nutą. Po prostu pycha! Zapakowany do termosu może rozgrzewać nas podczas  późno letnich czy jesiennych pikników i spacerów. Taki napój to nie tylko doskonały deser, ale przede wszystkim porcja zdrowia. Kawa pita w umiarze doskonale wpływa na nasz organizm- pobudza, usprawnia przemianę materii, działa przeciwdepresyjnie i co ważne w tym połączeniu z marchewką, która jak wiadomo jest dobrym źródłem witaminy C - zawarte w niej polifenole opóźniają rozkład witaminy C w organizmie. Marchewki, oprócz wspomnianej witaminy C, dostarczają nam również B-karoten. Doskonale wzmacniają nasz układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają nasz wzrok, zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Wprawdzie obróbka termiczna marchewki podnosi jej indeks glikemiczny i powoduje straty zawartej w niej witaminy C (nie są one jednak aż tak duże - 100 g surowej marchewki to ok. 30 miligramów witaminy C, zaś 100 g gotowanej to 28 miligramów), ale dla równowagi warto podkreślić, że gotowanie tego warzywa powoduje uwolnienie znacznie większej ilości przeciwutleniaczy.

 Na taki deser możemy więc pozwolić sobie z czystym sumieniem. Na zdrowie!

Carrot spice latte czyli  deser kawowo-marchewkowy w wersji light- zdrowa słodycz na piknik i jesienne spacery

 Składniki (na 2 porcje):
·         150 g marchewek Marwitki (firmy Marwit) (1 opakowanie)
·         300 ml mleczka kokosowego (200 ml do gotowania, 100 ml jako dodatek na wierzch napoju)
·        200 ml mleka ryżowego z migdałami/ lub jeśli pijecie krowiego
·         2 espresso  -  140 ml
·         ok. 2- 3 łyżki miodu/ lub ostatecznie ksylitolu lub  brązowego cukru
·          łyżeczka przyprawy do piernika
·         2-4 kostki gorzkiej czekolady/' lub jeśli wolicie bardziej słodki deser- mlecznej

Marchewki zalewamy 200 ml mleczka kokosowego i  mlekiem - gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kiedy będą gotowe, całość dokładnie blendujemy. Dolewamy espresso, dodajemy  miód do smaku oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie blendujemy spieniając napój i zagotowujemy.  Napój przelewamy do termosu (to w wersji piknikowej, w wersji spacerowej od razu komponujemy w kubkach termicznych). Na dnie szklanek/ kubeczków układamy po 1-2 kostki gorzkiej czekolady na porcję. Zalewamy ją gorącym napojem.  Górę zwieńczamy porcją mleczka kokosowego i odrobiną przyprawy do piernika.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by tak przygotowaną kawę zabrać w termosie  do pracy na lunch. Jest sycąca, pobudzająca i zdrowa. Polecam!



Twój zdrowy lunchbox z Marwit

4 komentarze:

  1. Cudownie aromatyczny napój, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten deser musi być bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem (nie)skromnie ;) że taki właśnie jest.

      Usuń