Dzisiejszą bohaterką dnia będzie kapusta czerwona, czasem określana jako kapusta modra. Swoją piękną barwę, od której pochodzi jej nazwa, zawdzięcza naturalnym barwnikom roślinnym - antocyjanom. Oprócz tego, że nadają one kapuście intensywną barwę, posiadają jeszcze jedną cenną właściwość- jako przeciwutleniacze są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Ponadto kapusta modra jest sojuszniczą w walce z nadprogramowymi kilogramami (100 g to zaledwie ok. 30 kalorii) - o ile oczywiście nie zabijemy jej niskiej kaloryczności wysokokalorycznymi dodatkami ;) . W kuchni polskiej często pojawia się w towarzystwie klasycznych zrazów czy klusków. Dziś postaram się wydobyć z niej to co najcenniejsze- dietetyczne walory, smak i piękną barwę. To jak, gotowi na pyszny, zdrowy i dietetyczny krem z kapusty z bogactwem aromatyczny przypraw usprawniających pracę naszego układu pokarmowego oraz lekkim serkiem wiejskim, który doskonale zastępuje zdecydowanie cięższą śmietanę? Polecam. Jest pysznie :) .
Aromatyczna zupa krem z czerwonej kapusty
·
1 główka czerwonej kapusty
·
1 duża cebula
·
1 średnia marchewka
·
1 średni ziemniak
·
250 g serka ziarnistego 3% tłuszczu do zupy +
250 g do podania
·
1 łyżka soli
·
1/2 łyżeczki pieprzu
·
2 łyżki masła klarowanego
·
1 łyżeczka kminku mielonego
·
1 łyżeczka cząbru
·
woda
· 1 łyżka octu jabłkowego
· 1 łyżka octu jabłkowego
· do podania - kruche
paluchy serowo imbirowe (ewentualnie z ciasta drożdżowego lub francuskiego)
W dużym garnku (Garnek niski Profi Line z pokrywką poj. 12l ) rozgrzewamy masło i dodajemy
warzywa- poszatkowaną kapustę (pomocna będzie Szatkownica elektryczna Top Line do warzyw), pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę
marchewkę i ziemniaka. Całość przesmażamy chwilę na mocnym ogniu. Następnie
całość zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie warzywa.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw
(ok.30-40 minut). Kiedy warzywa będą miękkie, całość blendujemy na gładki krem (blender ręczny Triblade KMIX HB851marki Hendi sprawdzi się doskonale).
Serek wiejski blendujemy na gładką masę, hartujemy odrobiną gorącej zupy i
dodajemy do garnka z pozostałą zupą. Całość ponownie dokładnie blendujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym, cząbrem i kminkiem. Podajemy z paluchami i kleksem serka wiejskiego. Smacznego!
Paluchy serowo-imbirowe
Paluchy serowo-imbirowe
Składniki:
·
200 g mąki pszennej
·
150 g masła z lodówki
·
1 jajko
·
łyżeczka proszku do pieczenia
·
120 g sera żółtego startego na tarce o grubych
oczkach
·
1/2
łyżeczki soli
·
1/2 łyżeczki imbiru
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą
oraz imbirem. Dodajemy zimne masło i całość dobrze siekamy. Dodajemy jajko oraz
ser żółty, całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto dosyć cienko wałkujemy (polecam wałek do ciasta - drewniany Hendi), wykrawamy (radełko do ciasta - falowane ostrze) podłużne, cienkie
paseczki i skręcamy je tworząc spiralę. Paluchy pieczemy na blasze wysmarowanej
masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg około 12-14
minut.
w życiu nie robiłam kremu z kapusty, a ten ma wyjątkową konsystencję!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Kolor ma cudowny, bardzo oryginalny :)
OdpowiedzUsuń