We wcześniejszym poście zaproponowałam przepis na słodkie śniadanie - budyń sernikowy to nie lada gratka dla każdego łasucha. Dziś coś w wersji wytrawnej, co przypadnie do gustu nieco starszym dzieciom/ młodzieży.Takie śniadanie na ciepło doda energii na cały dzień. Na talerzu królować ma pyszny polski ser- bundz. Jak wiadomo mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dzięki nim uzupełniamy naszą dietę o wapń i witaminy. :) Więc do dzieła.
Bundz na ciepło z grzankami i dynią
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO
SKŁADNIKI 2 porcje:
· ok. 400 g sera bundz - ilość zależy od apetytu osób, dla których szykujemy śniadanie ;)
· 400 g pokrojonej w drobną kostkę dyni (na śniadanie idealna będzie mrożona, nikt z rana nie ma ochoty walczyć z twardą skórką dyni ;) )
·
olej rzepakowy do smażenia
·
łyżeczka masła solonego
·
2 duże łyżki pesto
·
pieprz
·
garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
·
garść pistacji
·
łyżka octu balsamicznego
·
pół łyżeczki świeżo startego imbiru
·
pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
Na patelni podgrzewamy odrobiną oleju
rzepakowego. Dodajemy drobno pokrojoną dynię i smażymy do miękkości (co dzieje się szybko, zważywszy na to że dynia jest drobno pokrojona), dodając pod
koniec pesto. Doprawiamy pieprzem, octem balsamicznym,
trawą cytrynową i imbirem. Orzeszki
ziemne i pistacje lekko siekamy i dodajemy do dyni, całość delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło solone i smażymy grzanki.
Na patelni, na której smażyliśmy dynię,
krótko podgrzewamy z obu stron grube plastry bundzu- ser musi zacząć się topić.
Na talerzu układamy porcję dyni, obok ser, który delikatnie solimy i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi, a na nim grzanki i odrobinę natki pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz