Tarta jeżynowo-kokosowa - bezglutenowa na kruchym cieście
Na ciasto:
·
110 g masła klarowanego
·
4-5 łyżek lodowatej wody
·
1 jajko
·
szczypta
soli
Mąkę łączymy
z ksylitolem i solą. Dodajemy masło i dokładnie siekamy. Dodajemy wodę i jajko-
wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę- możemy przygotować dzień wcześniej i
na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-1,5
godziny przed pieczeniem- łatwiej będzie nam je rozwałkować na kształt formy.
Ciastem
wylepiamy formę na tartę (forma na
tartę o średnicy 24-26 cm) lub dzielimy na części, którymi wyklejamy
foremki na małe tartaletki. Spód ciasta/ ciastek nakłuwamy widelcem i pieczemy
ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy.
Masa kokosowa:
·
1/4 szklanki mleka ryżowego
·
łyżka
esencji waniliowej
·
4 łyżki
mleka kokosowego
Mleko
zagotowujemy z cukrem brzozowym. Chwilę gotujemy, aż płyn zbrązowieje. Dosypujemy
kokos. Dokładnie mieszamy i podlewamy mleczkiem kokosowym. Na sam koniec
dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przekładamy na wystudzony spód tarty.
Masa jeżynowa:
·
300 g jeżyn + kilka do dekoracji
·
1/2 szklanki ksylitolu
·
200 ml mleczka kokosowego
·
3,5 łyżeczki żelatyny
·
do dekoracji- płatki kokosowe
Jeżyny blendujemy z ksylitolem. Żelatynę zalewamy
mleczkiem kokosowym i podgrzewamy (nie gotujemy!), żeby się rozpuściła.
tarta genialna i dziękuję za udział w konkursie :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńSuper tarta, wygląda pięknie a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/
To nadzienie wygląda bajecznie, ciężko mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń