Domowy budyń to niezastąpiony smak dzieciństwa. Idealny na śniadanie- doda energii na cały pracowity dzień. Dziś w wersji sernikowej ze świeżymi malinami prosto z ogródka. Już niedługo nasze pociechy pożegnają się z wakacjami i ruszą do szkoły. Taki budyń z rana z pewnością poprawi im humor- a robi się go błyskawicznie. Co warto podkreślić- mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia, białka i witaminy D. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Domowy budyń - sernikowy z malinami
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO
Składniki (na 3 porcje):
·
400 g serka kremowego naturalnego
·
400 g serka homogenizowanego waniliowego
·
2 żółtka
· do smaku - do wyboru ksylitol/ miód/ cukier waniliowy
·
łyżka mąki ziemniaczanej
· łyżka mąki pszennej
·
łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo - po1 ciasteczku maślanym pełnoziarnistym na porcję, 200 g malin, świeża mięta
W garnku na małym ogniu
podgrzewamy 200 g serka naturalnego, serek homogenizowany waniliowy oraz ksylitol/ miód lub cukier. W misce łączmy ze sobą pozostały serek naturalny, mąki, ekstrakt
waniliowy oraz żółtka. Do gotującej się masy serowej dodajemy rozrobione mąki.
Całość dokładnie mieszamy na małym ogniu do momentu, aż powstanie nam gęsty, gładki budyń.
Rozlewamy go do pucharków, na dnie których rozkruszamy uprzednio po 1 ciasteczku. Na budyniu układamy świeże maliny, dekorujemy listkiem mięty. Budyń idealnie smakuje zarówno na gorąco, jak też na zimno. Smacznego!
Na śniadanie, na deser, na podwieczorek - uniwersalny i pyszny :)
OdpowiedzUsuń