poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Pomidory suszone na słońcu



 Upały dały się nam ostatnio we znaki. Ale zamiast narzekać, warto było wykorzystać to nasze polskie słoneczko do czegoś bardzo pożytecznego. Ja tak zrobiłam, a efekt prezentuję poniżej. Wysokie temperatury, niebo bez jednej chmurki i oto w słoiczkach wylądowały pyszne pomidory suszone na słońcu. Rarytas. Aromat nie do opisania. Te sklepowe pozostają daaaaleko w tyle. Polecam!

 Pomidory suszone na słońcu

 Składniki:
·         2-3 kg pomidorów- najlepsze o małej zawartości wody, mięsiste
·         3/4 łyżeczki soli
·         łyżeczka suszonego oregano
·         łyżeczka suszonej bazylii
·         olej rzepakowy lub oliwa
Pomidory przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową świecącą stroną do góry.  Pomidory układamy ciasno, podczas suszenia znacznie się skurczą, posypujemy delikatnie solą. Przykrywamy je kratką, a na kratce układamy pojedynczą warstwę gazy- będzie stanowiła doskonałą ochronę przed wszelkiego rodzaju robakami.
Tak przygotowaną blachę wynosimy na dwór w nasłonecznione miejsce. Pomidory suszymy na słońcu ok. 5-6 dni, pamiętając by cały czas padały na nie promienie słoneczne i by chować je na noc do domu w suchym miejscu. Kiedy pomidory się ususzą, przekładamy je do słoiczków- z podanej proporcji wyjdą 2 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą- tłuszcz musi dokładnie pokryć pomidory. Do każdego słoiczka dodajemy ok. 1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki oregano i bazylii podgrzanych uprzednio na suchej patelni. Słoiczki szczelnie zamykamy. Po 2- 3 dniach możemy zajadać pyszne domowe pomidory suszona na słońcu. Smak niepowtarzalny. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz