środa, 7 października 2015

Słodka tarta deserowa na kruchym cieście owsianym z kremem serowo-powidłowym i orzechami



 Zapraszam na prawdziwie jesienną tartę na zdrowym owsianym spodzie. Połączenie orzechów włoskich, które po uprażeniu nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, z domowymi powidłami na bazie węgierek oraz aksamitnym serkiem i odrobiną czekolady wydaje się bardzo dobrą kombinacją. Smakowitą i prostą do przygotowania. Obowiązkowy punkt na liście jesiennego menu. Polecam!

 Słodka tarta deserowa na kruchym cieście owsianym z kremem serowo-powidłowym i orzechami

  Składniki na kruche ciasto owsiane:
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
-3/4szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- łyżka miodu malinowego

Spód- w misce łączymy płatki, mąkę, cukier l i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki suche  wyrabiamy na jednolitą masę z jajkiem, olejem rzepakowym i miodem. Ciastem wylepiamy foremkę na tartę wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną bułką tartą. Spód pieczemy ok. 25 minut, temp. 220 stopni.

Masa:
·         2 czubate łyżki kremu czekoladowego
·         500 g gęstego serka waniliowego - to ważne, gdyż do masy nie dodajemy żelatyny. Jeśli takiego nie mamy, warto zblendować gęsty twaróg typu włoskiego z ziarenkami laski wanilii i odrobiną cukru
·         250 g powideł śliwkowych - najlepsze domowe
·         łyżka mąki kokosowej
·         3-4 kostki  czekolady - gorzkiej albo mlecznej
·         100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni

Ciasto smarujemy kremem czekoladowym. Serek łączymy z powidłami i mąką kokosową. Masę przekładamy na upieczony spód. Wierzch dekorujemy czekoladą i lekko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz