Zapraszam na prawdziwie jesienną tartę na zdrowym owsianym spodzie. Połączenie orzechów włoskich, które po uprażeniu nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, z domowymi powidłami na bazie węgierek oraz aksamitnym serkiem i odrobiną czekolady wydaje się bardzo dobrą kombinacją. Smakowitą i prostą do przygotowania. Obowiązkowy punkt na liście jesiennego menu. Polecam!
Słodka tarta deserowa na kruchym cieście owsianym z kremem serowo-powidłowym i orzechami
Składniki na kruche ciasto owsiane:- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
-3/4szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- łyżka miodu malinowego
Spód- w misce łączymy płatki, mąkę, cukier l i proszek do
pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki suche wyrabiamy na jednolitą
masę z jajkiem, olejem rzepakowym i miodem. Ciastem wylepiamy foremkę na tartę
wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną bułką tartą. Spód pieczemy ok. 25
minut, temp. 220 stopni.
Masa:
·
2 czubate łyżki kremu czekoladowego
·
500 g gęstego serka waniliowego - to ważne, gdyż do masy nie dodajemy żelatyny. Jeśli takiego nie mamy, warto zblendować gęsty twaróg typu włoskiego z ziarenkami laski wanilii i odrobiną cukru
·
250 g powideł śliwkowych - najlepsze domowe
·
łyżka mąki kokosowej
· 3-4 kostki czekolady - gorzkiej albo mlecznej
·
100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej
patelni
Ciasto
smarujemy kremem czekoladowym. Serek łączymy z powidłami i mąką kokosową. Masę
przekładamy na upieczony spód. Wierzch dekorujemy czekoladą i lekko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz