Dziś coś równie sezonowego jak dynia. Tym razem będą to leśne grzyby. W towarzystwie kaszy kuskus i dużej ilość mega zdrowej natki pietruszki stanowią bazę szybkiego, zdrowego i pożywnego posiłku. Dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, możecie dorzucić do tak przygotowanej kaszy jakiś mięsny dodatek. Ja osobiście taki kuskus uwielbiam jeść jako samodzielne danie. :)
Kuskus z leśnymi grzybami z polskim pesto
· 300 g leśnych grzybów- mieszanka maślaków,
zajączków i podgrzybków
·
1,5 szklanki kaszy kuskus razowej
·
2 szklanki gorącej wody
·
3 cebulki dymki
·
2 pęczki natki pietruszki
·
ząbek czosnku
·
łyżka octu balsamicznego
·
1/2 łyżeczki miodu malinowego
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy
·
łyżka masła
·
2 garście pestek słonecznika uprażonych na
suchej patelni
·
50 g oscypka
Oczyszczone grzyby kroimy w niedużą kostkę. Smażymy je razem
z pokrojonymi w drobną kostkę cebulkami do miękkości na łyżce masła z odrobiną
oleju.
Kuskus zalewamy wodą i pozostawiamy na chwilę pod
przykryciem. Kiedy kasza wchłonie płyn, dodajemy usmażone grzyby.
Natkę pietruszki, ziarna słonecznika i ząbek czosnku
blendujemy na gładką masę dolewając stopniowo olej rzepakowy - oleju dodajemy
tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy octem balsamicznym , miodem,
solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty oscypek i ponownie krótko
blendujemy. Sosem zalewamy kaszę z grzybami i całość dokładnie mieszamy. Smacznego!
Artur będzie jadł - tylko zastosuję pieczarki :) dla Dzieci bezpieczniejsze :)
OdpowiedzUsuń