Błyskawiczne kotlety wegetariańskie to idealny pomysł na szybki, smaczny i zdrowy lunch. Pracę ułatwimy sobie sięgając nie po ryż czy kaszę jęczmienną, a po płatki - odpowiednio ryżowe i jęczmienne. Do tego młody szpinak, odrobina charakternego sera mimolette o pięknej pomarańczowej barwie i kotleciki gotowe. Polecam!
Kotlety ryżano-jęczmienne ze szpinakiem
Składniki:
·
1 szklanka płatków ryżowych + 1 szklanka wody
·
1 szklanka płatków jęczmiennych + 1 i 1/4
szklanki wody
·
100 g sera mimolette startego na tarce o dużych
oczkach
·
2 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
·
olej do smażenia
·
ząbek czosnku
·
kilka suszonych pomidorów
·
kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
· 2
łyżki octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu
Połowę szpinaku blendujemy z suszonymi pomidorami, ząbkiem
czosnku, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem.Gęstość sosu regulujemy dolewając podczas blendowania olej spod suszonych pomidorów
Płatki ryżowe gotujemy ok. 2 minuty w szklance wody cały czas
mieszając.
Płatki jęczmienne gotujemy ok. 4 minuty w 1 i 1/4
szklanki wody cały czas mieszając.
Do lekko przestudzonych płatków ryżowych i jęczmiennych dodajemy
starty ser, pozostały drobno posiekany szpinak, jajka, 2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku. Z masy wyrabiamy jednolite ciasot, z którego formujemy
okrągłe kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony na
rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem
szpinakowo-pomidorowym. Smacznego!
Ciekawa alternatywa dla mielonego, robię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, będe robić, tez dla Arturka :) tylko bez sera :)
OdpowiedzUsuń