Jak jesień to pyszny jabłecznik z aromatycznym cynamonem i delikatnym ciastem. Szara reneta jest niezastąpiona. :) . Ciasto idealne do sobotniej czy niedzielnej kawki, jak też na biznesowe - mniej lub bardziej oficjalne- spotkania. Przetestowane ;) .
Klasyczny jabłecznik - najprostszy
Składniki na ciasto (blacha 24 x 35 cm):
- 600 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
Masa jabłkowa:
- 2,5 kg szarej renety
- 1szklanka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Z podanych
składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce-
najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Połową ciasta wylepiamy formę do pieczenia
wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (35 x 24 cm). Spód podpiekamy ok. 20 minut,
temp. 180 stopni.
Jabłka
ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i cynamon i gotujemy aż
odparuje nadmiar płynu. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch rozkładamy
drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Całość pieczemy jeszcze ok. 35 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale, zapisuję sobie przepis do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) . Jeśli będziesz miała ochotę, to zachęcam do zrobienia zdjęcia i podesłania na adres em.brwilno@gmail.com. Z chęcią zamieszczę w galerii zdjęć czytelników bloga na FB https://www.facebook.com/fullyflavouredzagotowanaewa?ref=aymt_homepage_panel :)
Usuń