Pyszna, zdrowa i pożywna zupa - łączy ze sobą w harmonijną całość dynię, bataty i kukurydzę. Intensywnie kolorowa królowa jesiennych stołów. Zapraszam!
Zupa dyniowo-batatowa ze smażoną kukurydzą
Składniki:
• jedna ok.
2,5 kg dynia
• jeden
duży batat
• 2 ząbki
czosnku
• 1 cebula
• łyżeczka
mielonej trawy cytrynowej
• skórka z
połowy cytryny
• sok z 1
cytryny
• sól
• pieprz
• łyżeczka
świeżo startego imbiru
• ziarna z
2 ugotowanych kolb kukurydzy
• olej
rzepakowy
• ok. 6
szklanek domowego wywaru warzywnego
• 300 g
serka kremowego - idealny będzie bazyliowy
+ łyżka jogurtu naturalnego
Dynię ze skórą kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i układamy
na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Batata obieramy i
kroimy w dużą kostkę, układamy obok dyni. Cebulę przekrawamy na pół i układamy
na blasze. Warzywa skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieprzymy. Pieczemy do
miękkości w temp. 180 stopni - ok. 45 minut.
Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ, przekładamy do dużego
garnka. Dodajemy pozostałe pieczone warzywa. Zalewamy wywarem warzywnym i
zagotowujemy. Całość dokładnie blendujemy. Następnie 150 g serka rozrabiamy z
odrobiną zupy- hartujemy serek i dodajemy go do zupy. Ponownie krótko
blendujemy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trawą cytrynową,
sokiem i skórką z cytryny, imbirem, pieprzem i solą.
Ugotowane ziarna kukurydzy podsmażamy na odrobinie oleju
rzepakowego. Solimy i pieprzymy.
Pozostały serek lekko
ucieramy z łyżką kwaśnego jogurtu.
Zupę podajemy z kleksem serka i podsmażonymi ziarnami kukurydzy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz