Drożdżówka na serku wiejskim, bananie i przecierowym soku wychodzi bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam piec ją w mniejszych blaszkach, gdyż w przypadku dużej blachy może być problem z upieczeniem środka. Kruszonka z dodatkiem kakao to fajny akcent i kolorystyczny i smakowy. Polecam!
Drożdżowe ciasto na serku wiejskim i soku przecierowym
Składniki na ciasto (2 blaszki 24 x 24 cm) :
· 1 kg mąki pszennej - w tym 1 łyżka na zaczyn
·
1 szklanka soku przecierowego marchewka, jabłko, pomarańcza
·
500 g serka wiejskiego+ banan
·
1,5 szklanki cukru waniliowego
·
200 g roztopionego letniego masła
· 2 jajka
·
2 żółtka
· 84 g drożdży
·
Skórka otarta z pomarańczy
· szczypta soli
Zaczyn- drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym sokiem, dodajemy 1 łyżkę
mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajka i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy
zaczyn, mąkę, zblendowany na gładką masę serek wiejski z bananem, szczyptę
soli, masło, skórkę z pomarańczy i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w
ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją
objętość. Ciasto przekładamy do 2 blaszek 24 x 24 cm wysmarowanych masłem i
obsypanych mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.
Kruszonka:
·
1/2 szklanka
mąki
·
1/2 szklanka
cukru
·
50 g mała
·
szczypta
soli
·
1 łyżka
kakao
Łączymy mąkę, cukier, sól i kakao.
Dodajemy zimne masło i ucieramy palcami tworząc kruszonką. Wykładamy ją na
cieście. Placki pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Smacznego!
bardzo ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńAleż puchate :)
OdpowiedzUsuń