Dziś pomysł na szybki sos do makaronu. Doskonały dla osób nie przepadających za sosami pomidorowymi. Ten jest na sałacie i bazylii. Ale nie martwcie się, że będziecie głodni. Jest też i mięso ;) .
Spaghetti z sosem z mięsa mielonego, bazylii i sałaty
Składniki:
·
500 g spaghetti pełnoziarnistego
·
500 g mięsa mielonego
·
2 marchewki
·
sałata
·
cebula
·
sól
·
pieprz
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
łyżeczka brązowego cukru
·
olej rzepakowy
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na
dobrze rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekaną cebulkę i marchewkę. Do dobrze
podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso. Dokładnie rozdrabniamy i smażymy na
małym ogniu, aż straci swoją surowość. Bazylię blendujemy z sałatką i olejem rzepakowym
do uzyskania konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, brązowym cukrem i octem balsamicznym. Do usmażonego mięsa dajemy zielony sos,
dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze
solą i pieprzem. Podajemy z spaghetti pełnoziarnistym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz