sobota, 12 grudnia 2015

Pierogi z kremem dyniowo-czekoladowym



 Pyszne klasyczne pierożki z nieco zdrowszym kremem czekoladowym ;) .

Pierogi z kremem dyniowo-czekoladowym


Składniki:
·         500 g mąki pszennej
·         1 1/4 szklanki wody
·         1 duże jajko
·         szczypta soli

Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Farsz- krem dyniowo-czekoladowy:

 kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido (ewentualnie gotowego puree z dyni)
·         150 g mlecznej czekolady- u mnie od Wedla ;)
·         2 łyżki mleka
·         2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni

Krem-  Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Do czekolady dodajemy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną- musi być gładka i lśniąca.
Dynię obieramy ze skórki. Dodajemy do niej uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Przelewamy rozpuszczoną czekoladę.Całość dokładnie blendujemy. Gładki krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce - nawet do kilku dni. Idealny jako farsz do pierożków.
 Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy kremem dyniowo-czekoladowym i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minutę od wypłynięcia. Podajemy z kwaśną śmietaną osłodzoną cukrem waniliowym. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz