Delikatny, kremowy (dzięki mleczku kokosowemu i ubitym białkom), idealnie doprawiony. Domowy pasztet to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole ;) .Prawdziwy rarytas!
Pasztet z indyka i łopatki wieprzowej
Składniki na
3 blaszki- keksówki:
·
1,8 kg łopatki wieprzowej
·
3 udźce z
indyka ze skórką- ok. 1,8 kg
·
2 marchewki
·
pietruszka
·
2 liście
laurowe
·
kilka ziaren
ziela angielskiego
·
1 łyżka soli
·
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
·
5 jajek
·
5 łyżek octu
balsamicznego
·
2 duże
cebule
·
1 duża bułka
pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania mięsa
·
1/2 łyżeczki imbiru
· 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
·
mleczko
kokosowe [lub gęsta śmietana 18% ]- 200
g
·
1/4 szklanki
oleju rzepakowego
Indyka i łopatkę wieprzową gotujemy w wodzie z marchewką,
pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni
na odrobinie oleju smażymy cebulę
pokrojoną w piórka. Na tym samym oleju smażymy wątróbkę. Bułkę moczymy w
wywarze spod gotowania mięsa.
Przestudzone mięso obieramy z
kości. Mięso z indyka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę, cebulę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru
płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak
przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, olej i mleczko kokosowe. Doprawiamy
świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, octem balsamicznym, solą oraz
pieprzem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do pasztetu i
delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych
bułką tartą 3 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-55
minut. Smacznego!
Jak ja kocham domowe pasztety:)
OdpowiedzUsuń