Pyszne klasyczne pierożki z nieco zdrowszym kremem czekoladowym ;) .
Pierogi z kremem dyniowo-czekoladowym
Składniki:
·
500 g mąki pszennej
·
1 1/4 szklanki wody
·
1 duże jajko
·
szczypta soli
Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski
dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod
przykryciem na 20 minut.
Farsz- krem dyniowo-czekoladowy:
kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido
(ewentualnie gotowego puree z dyni)
·
150 g mlecznej czekolady- u mnie od Wedla ;)
·
2 łyżki mleka
·
2 garście uprażonych na suchej patelni pestek
dyni
Krem- Czekoladę mleczną łamiemy na
kawałki, przekładamy do rondelka. Do czekolady dodajemy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy
nad gorącą kąpielą wodną- musi być gładka i lśniąca.
Dynię
obieramy ze skórki. Dodajemy do niej uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Przelewamy
rozpuszczoną czekoladę.Całość
dokładnie blendujemy. Gładki krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w
lodówce - nawet do kilku dni. Idealny jako farsz do pierożków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz