piątek, 11 grudnia 2015

Tarta na kruchym cieście owsianym z figami, camembert, awokado i orzechami

  Pyszna i dietetyczna tarta, którą przygotujecie w niecałe 10 minut. Potem zapiekanka musi jeszcze tylko spędzić ok. pół godziny w piekarniku i już  będziecie mogli delektować się prawdziwymi smakami jesieni. Kruchy spód z płatków owsianych wzbogaciłam dodatkiem oleju sezamowego, który jest niezwykle aromatyczny i nadaje całej potrawie wspaniałego charakteru. Figi, awokado, orzechy włoskie i camembert- czy może być coś lepszego? Koniecznie spróbujcie ;) .

Przepis zajął I miejsce w konkursie  "Czy dietetyczne posiłki mogą być ciekawe i kreatywne?" organizowanego przez Healthy Food Park.

Tarta na kruchym cieście owsianym z figami, camembert, awokado i orzechami

 Składniki na kruche ciasto owsiane:
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki domowej bułki tartej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnista
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Farsz:
·         3 figi
·         1/4 awokado
·         60 g camembert
·         2 jajka
·         200 g jogurtu naturalnego
·         1/4 łyżeczki soli
·         pieprz
·         łyżeczka płynnego miodu
·         garść orzechów włoskich
·         1 łyżeczka suszonego estragonu

Spód- w misce łączymy płatki, bułkę tartą pełnoziarnistą, mąkę ryżową, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki suche  wyrabiamy na jednolitą masę z jajkiem, olejem rzepakowym i sezamowym. Ciastem wylepiamy foremkę na tartę wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną bułką tartą.
Jogurt naturalny mieszamy z jajkami. Mieszankę doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Masę wylewamy na owsiany spód. Figi przekrawamy na ćwiartki i układamy koncentrycznie na tarcie. Z awokado wykrawamy podłużne paseczki u układamy pomiędzy figami. Ser camembert kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie po całej powierzchni tarty. Całość posypujemy delikatnie posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy miodem. Tartę pieczemy ok. 30 minut, temp. 200 stopni. Smacznego!






Przepis na tą dietetyczną tartę został nagrodzony rowerem Kross. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. :) i zapraszam na stronę .





1 komentarz: