Pomysł na zdrowe i słodkie śniadanie :) . Pychotka!
Cynamonowo-wiśniowy omlet (bezglutenowy) z karmelizowanym na miodzie bananem
Składniki:
·
3 jajka
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki dżemu wiśniowego 100%
·
1,5 łyżki miodu malinowego
·
duża szczypta cynamonu
·
2 łyżki mleczka kokosowego
·
1 banan
·
szczypta soli
·
łyżka masła klarowanego do smażenia
·
dżem wiśniowy 100% do podania
·
listki mięty do dekoracji
Żółtka ucieramy z miodem, mleczkiem
kokosowym, dżemem i cynamonem. Dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy
do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu.
Na karmelizujący miód układamy dość grube plastry banana. Chwilkę smażymy i układamy pomiędzy owoce
wiórki masła. Masę omletową wylewamy na skarmelizowanego banana. Zmniejszamy
płomień. Omlet smażymy na małym płomieniu pod przykryciem od czasu do czasu
podważając brzegi i poruszając patelnią, żeby omlet nam się nie przypalił. Na
sam koniec omlet obracamy na drugą stronę i smażymy na większym płomieniu
jeszcze 1minutę - już bez przykrycia. Podajemy z dżemem.
pychotka! taki kolorowy i zdrowy! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń