Dziś pomysł na sernik czekoladowy, ale nie taki zwyczajny, bo na białej czekoladzie i pierniczkowo-powidłowym spodzie. Idealny jako bożonarodzeniowy deser. Masa serowa jest delikatna, aksamitna i wilgotna. Rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z piernikowym spodem. Proste i efektowne ciasto. Koniecznie wypróbujcie, a może zagości na Waszym świątecznym stole?
Piernikowy sernik na białej czekoladzie - bożonarodzeniowy sernik
Spód:
·
400 g pierników w czekoladzie
·
150 g miękkiego masła
·
łyżka kakao
·
2 łyżki powideł
Masa
serowa:
·
1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·
1 1/4 szklanki drobnego cukru
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
1 łyżeczka mąki pszennej
·
6 jajek
·
3/4 szklanki śmietanki 36%
·
300 g białej czekolady
·
2 łyżki mleka w proszku
·
skórka otarta z limonki
·
2 łyżki kremu czekoladowego
Spód- ciasteczka blenujemy z masłem,
powidłami i kakao do uzyskania
kruszonki. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 26cm.
Masa serowa- jaja ucieramy z cukrem na
puszystą masę. Dodajemy ser, mleko w proszku, mąki i śmietanę i miksujemy na
gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladę oraz
skórkę z limonki i ponownie blendujemy.
Masę przelewamy na ciasteczkowy spód- z masy wcześniej odkładamy 4 łyżki.
Odłożoną masę mieszamy z kremem czekoladowym i rozprowadzamy na wierzchu ciasta
tworząc dekoracyjne wzory, Sernik
pieczemy ok. 70 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz