Niebanalne połączenie smaków.Wegetariański, smaczny, zdrowy i pożywny obiad w kilka chwil. Polecam!
Polenta sezamkowo-dyniowa z warzywnym ragoût
Przyprawa sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa:
· 56 g sezamków
·
6 kostek gorzkiej czekolady Tiramisu
·
łyżeczka soli
·
łyżeczka pieprzu cytrynowego
Wędzony
twaróg:
·
4 łyżki wędzonego twarogu solankowego
·
2 łyżeczki przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
·
łyżka oleju aromatyzowanego paprykowego
Polenta:
·
szklanka kaszy kukurydzianej
·
1 i 3/4szklanki wody
·
3 łyżeczki
przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
· 27 g sezamków
·
łyżka oleju z pestek dyni
·
2 garście uprażonych na suchej patelni pestek
dyni
·
ok. 6 rzodkiewek
·
kilka kropel sosu chili ostrego
·
1/3 łyżeczki papryki ostrej
Warzywna
potrawka z dyni:
·
1/2 upieczonej dyni Hokkaido
·
1 średnia cukinia
·
1 średni bakłażan
·
1 mała cebula
·
pół szklanki mleczka kokosowego
·
2 łyżki oleju rzepakowego
· 27gsezamków
·
1 łyżeczka przyprawy
sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
·
ewentualnie sól i pieprz cytrynowy do smaku
Przyprawa sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa:
Sezamki kruszymy do malaksera. Dodajemy czekoladę.
Dodajemy sól i pieprz cytrynowy . Całość dokładnie belndujemy. Przyprawę
przekładamy do szczelnego pojemniczka. Możemy przechowywać ją kilkanaście dni.
Twaróg- Wędzony twaróg ucieramy z przyprawą i olejem
paprykowym.
Polenta- Kaszkę kukurydzianą zalewamy wodą i gotujemy na
małym ogniu od czasu do czasu mieszając na niedużym płomieniu, aż kasza
wchłonie wodę. Doprawiamy 3 łyżeczkami przygotowanej przyprawy i dokładnie
mieszamy. Dodajemy olej z pestek dyni. Sezamki drobno siekamy i dodajemy do kaszki. Podobnie siekamy pestki i
również dodajemy je do polenty. Dodajemy pokrojoną w słupki rzodkiewkę.
Doprawiamy ostrą papryką i sosem chili. Dokładnie mieszamy.
Warzywna potrawka- Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju
smażymy drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i
bakłażana. Kiedy warzywa stracą swoją surowość, doprawiamy je 1 łyżeczkę
przygotowanej przyprawy. Całość
podlewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną (dynię
pieczemy ok. 35 minut, temp, 180 stopni, dynia pokrojona w łódki, skropiona
olejem i posolona) dynię Hokkaido ze skórką. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy
pokruszone sezamki. Jeśli potrawa okaże się za mało słona, możemy doprawić
jeszcze solą.
Na głęboki talerz wykładamy porcję polenty. Na polencie
potrawkę z dynią. Całość skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni, na górze
rozkruszamy przygotowany wędzony twaróg. Dekorujemy kawałkami sezamków i
rzodkiewką. Smacznego!
Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje :) . Pozdrawiam.:)
OdpowiedzUsuń