piątek, 26 lutego 2016

Kokosek czyli tarta kokosowo-ryżowa

  Zapraszam na pyszny i zdrowy deser- tartę mocno kokosową na bardzo kruchym i delikatnym cieście. Swoją kruchość zawdzięcza ono mące ryżowej, a wyjątkowy charakter olejowi kokosowemu. Ten ostatni to tzw. superfood, czyli produkt naturalny i nieprzetworzony, który wyjątkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto  od czasu do czasu zastąpić tradycyjne tłuszcze tłuszczem koksowym. 

Kokosek czyli tarta kokosowo-ryżowa


  Na ciasto:

·         1,5 szklanki mąki ryżowej
·         110 g  oleju kokosowego
·         0,5 szklanki  ksylitolu lub zwykłego cukru
·         4-5   łyżek lodowatej wody
·         1 jajko
·         szczypta soli
·         230 g dżemu z czarnej porzeczki

Mąkę łączymy z ksylitolem i solą. Dodajemy  masło i dokładnie siekamy. Dodajemy wodę i jajko- wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej  godzinę- możemy przygotować dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-1,5 godziny przed pieczeniem- łatwiej będzie nam je rozwałkować na kształt formy.
Ciastem (odrobinę ciasta możemy odłożyć i upiec z niego małe ciasteczka do dekoracji tarty- małe ciastka pieczemy ok. 15-20 minut) wylepiamy formę na tartę  (forma na tartę o średnicy 24-26 cm). Spód ciasta  nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki

Masa kokosowa:
·         300 g  wiórków kokosowych
·         ok. 1/2 szklanki ksylitolu lub zwykłego cukru
·        ok.  200 ml mleczka kokosowego.
dodatkowo:
·         kawałki suszonego kokosu 

Wiórki kokosowe blendujemy z ksylitolem i mleczkiem kokosowym do momentu aż powstanie krem- wiórki pod wpływem obróbki mechanicznej zaczną puszczać soki, w trakcie belndowania warto zeskrobywać masę ze ścianek blendera. Uważajcie, żeby w trakcie blendowania nie przepalić maszyny ;) . Podaną porcję masy warto blendować na 2 razy. Masę przekładamy na upieczony spód. Wierzch smarujemy pozostałym dżemem. Powierzchnię tarty dekorujemy ciasteczkami i suszonymi kawałkami kokosa. Smacznego!


Superfood w Twojej kuchni 


  Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz