Sos pesto robię często w przeróżnych wydaniach. Dziś będzie na bazie selera naciowego ;) - nie dość że smaczne i zdrowe, to jeszcze błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z gotowanym, a później obsmażanym mięsem z kaczki, które wykorzystałam jako dodatek do makaronu.
Pesto z selera naciowego i makaron z mięsem z kaczki
Pesto z selera naciowego:
·
6 łodyg selera naciowego
·
2 garście rukoli
·
pół łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki pieprzy
·
łyżka miodu
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
2 garście uprażonych pestek dyni
·
ząbek czosnku
·
50 g żółtego sera wędzonego
·
olej - polecam spod suszonych pomidorów
·
2 łyżki oleju z pestek dyni
Do blendera wrzucamy lekko posiekane łodygi selera, rukolę, pestki
słonecznika/orzeszki, olej z pestek dyni i czosnek. Całość dokładnie blendujemy
dolewając stopniowo olej do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec
dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser, sól, pieprz, ocet balsamiczny
oraz miód. Ponownie dokładnie blendujemy.
Makaron
z pesto i mięsem z kaczki:
·
500 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
·
ok. 400 g gotowanego mięsa obranego z kości- u
mnie z rosołu z kaczki
·
2 średnie cebule
·
kilka łyżek pesto z selera naciowego
·
wędzony twaróg solankowy
·
olej rzepakowy
Cebule kroimy w drobną kostkę i złocimy na
oleju rzepakowym. Dodajemy porwane w kawałki mięso i smażymy, aż kawałki mięsa się zezłocą.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Do gorącego makaronu dodajemy obsmażone kawałki mięsa z cebulą, dużą porcję
pesto i dokładnie mieszamy. Na sam wierzch kruszymy twaróg, skrapiamy olejem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz